Waarom dragen?

Geborgenheid, dichtbij papa of mama zijn, dát is waar je baby na de geboorte het meeste behoefte aan heeft.

Na negen maanden in de baarmoeder te hebben gezeten is je kindje na de geboorte op zoek naar diezelfde warmte, geborgenheid en nabijheid. Het uren sussend rondlopen met een pasgeboren baby zal bijna elke ouder wel herkennen. Het is alleen best zwaar en onpraktisch om steeds met je kindje op de arm te lopen.

Hier komt het dragen in een draagdoek of ergonomische draagzak om de hoek kijken. Een hulpmiddel om je baby veel dichtbij je te hebben en daarmee te voorzien in een belangrijke levensbehoefte, terwijl je toch je dagelijkse bezigheden kunt doen.

Praktisch

Door te dragen heb je je handen vrij! Zo kun je, terwijl je baby dichtbij je is, bijvoorbeeld het huishouden doen of zorgen voor je oudere kindje(s).

Maar ook onderweg is het handig, denk aan: boodschappen doen met je baby, de hond uitlaten, reizen met het openbaar vervoer, strand- en boswandelingen of bijvoorbeeld drukke plekken zoals markten of festivals bezoeken. Allemaal een stuk makkelijker zonder maxicosi of wandelwagen.

Ook kun je het dragen goed combineren met een buggy voor een ouder kindje, zodat je geen duo wagen hoeft aan te schaffen. Bovendien past een draagdoek of draagzak gemakkelijk in een (luier)tas en is dus makkelijk overal mee naar toe nemen. Het scheelt enorm veel ruimte in de kofferbak wanneer de wandelwagen thuis kan blijven.

Goed voor je baby

Naast dat het dragen praktisch is heeft het nog meer voordelen. Dicht bij je zijn vinden baby's fijn, maar het is ook nog eens goed voor ze.

Baby’s die veel gedragen worden zijn rustiger, hebben minder stress en uit onderzoek is gebleken dat baby’s die veel gedragen worden minder huilen.

Het dragen is een fijne overgang voor je kindje, van negen maanden in de buik, naar op je buik. Net als in de baarmoeder zit je kindje tijdens het dragen veilig, warm en geborgen bij je en hoort hij/zij jouw stem, hartslag en ademhaling. Door jouw bewegingen zul je zien dat je kindje tijdens het dragen al snel in slaap valt. Het huidcontact dat je hebt met dragen is daarnaast heel erg goed voor de hechting tussen jou en je kindje. Ook fijn voor papa’s!  

Daarnaast is dragen goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je kindje. De kikkerhouding is een natuurlijke houding voor een baby en goed voor de ontwikkeling van de heupjes. Ook oefent een baby door het dragen zijn/haar spieren en evenwicht. 

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft dan stimuleert het dragen en het huid-op-huid contact de aanmaak van oxytocine, en door het dichtbij je dragen van je kindje merk je voedingssignalen sneller op. Allebei goed voor de aanmaak van moedermelk.

Extra fijn voor onrustige baby’s

Dragen is extra fijn voor kindjes die onrustig zijn, veel huilen, last hebben van darmkrampjes of bijvoorbeeld reflux. Door je kindje rechtop en dichtbij je te dragen zal hij/zij zich prettiger voelen. 
Kortom vele voordelen! Daarnaast is het vooral ook leuk en knus om je kindje te dragen!